IMG_3272

Reinigen monumenten & oude gebouwen

Zien = Geloven. Vraag vandaag nog de GRATIS DEMO aan

06 57914064

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ecowas; een industriestandaard

Ecowas heeft als doel om ervaringen te delen en zo een industriestandaard te creëren voor het schoonmaken en conserveren van (historische) gebouwen. Om de gebouwen en de klant te beschermen en de industrie te instrueren.

Een monument bewaren voor het nageslacht is een hele verantwoordelijkheid. Maar ook één waar veel bij komt kijken. Ook waar het kiezen van de juiste schoonmaakmethoden betreft. In de eerste plaats mag het monument door de reiniging natuurlijk niet beschadigd raken. De aanslag op monumenten is daarentegen door de hoge leeftijd van de gebouwen vaak wel hardnekkig. Monumenten zijn vaak niet alleen gevoelig voor groene aanslag. Omdat ze er al zo lang staan heeft ook roet en andere niet-organische verontreiniging lang de tijd gehad om zich aan het gebouw te hechten. Daarbij zijn de monumenten vaak ook nog eens gebouwd van steensoorten die veel zachter zijn dan de huidige bouwmaterialen. Lang niet iedere vorm van reiniging is daarom voor een monument geschikt. Zeker chemisch reinigen en (zand)stralen zijn methoden die een verhoogd risico opleveren het monument onder uw zorg te beschadigen. Soms is er zelfs geen geschikte methode voorhanden om zonder gevaar een monument te reinigen. En is er het esthetisch vraagstuk; moet een monument er nagelnieuw uit zien? Allemaal vragen die u als conservator of eigenaar van een monument zullen bezighouden.

De reiniging van monumentaal erfgoed is typisch een lang proces. Eigenaren van erfgoed werken vaak nauw samen met organisaties en belangengroepen op dit vlak. Kwaliteit van reiniging zonder te beschadigen is een belangrijk focuspunt van deze organisaties. Onderzoek is de grote gemene deler, waardoor we lid zijn geworden van de WTA International. Wij zitten in de groep Nederland-Vlaanderen.

TWA staat voor: “Wissenschaftlich-Technische Arbeitsgemeinschaft für Bauwerkserhaltung und Denkmalpflege e.V.

Veilig & grondig reinigen

Gebouwen van vandaag worden op een gegeven moment ook oud en monumentaal. Daarom houden wij ons bij Ecowas bezig met het gebruik en ontwikkeling van reinigingsmethoden die grondig en veilig zijn. Voor de huidige en toekomstige monumenten.

Met kennis en kunde is Ecowas de perfecte partner voor het reinigen van historische gebouwen en met gepaste trots vermelden we dat wij op het gebied van monumenten reiniging nauw samenwerken een internationale instellingen als Stonehealth. En als lid van de WTA, een grote internationale organisatie die zich bezighoud met onderzoek naar bouwbehoud en erfgoedbehoud.

Wij maken ons hard voor het ontwikkelen van een protocol en certificering van schoonmaakbedrijven. Alleen bedrijven met die certificering zouden dan monumenten en gebouwen mogen reinigen. Deze aanpak zou het optimaal conserveren van erfgoed zeer bevorderen.

In het Verenigd Koninkrijk is men daarin al een stap verder. Daar mogen alleen gecertificeerde bedrijven monumenten en erfgoed reinigen. De DOFF van Stonehealth is in het Verenigd Koninkrijk volledig gecertificeerde apparaat dat gebruikt mag worden om monumenten en erfgoed te reinigen. En Stonehealth zelf certificeert gebruikers van de DOFF. En alleen DOFF gecertificeerde bedrijven mogen in het Verenigd Koninkrijk erfgoed en monumenten reinigen.

In Nederland is Ecowas de enige gecertificeerde gebruiker van de DOFF. Tevens is Ecowas distributeur van de DOFF in Nederland. Dagelijks werkend met de DOFF zien wij de vele voordelen die de DOFF heeft in het reinigen van monumenten en erfgoed. Met een DOFF kan veel delicater en met minder kans op beschadiging van monument of erfgoed gewerkt worden. Om bouwgoed te beschermen is ons er dan ook veel aan gelegen certificering van apparatuur en personeel in Nederland te introduceren. Zeker waar het reinigen en restaureren van monumenten betreft. Samen met Stonehealth en hun expertise werken we hier hard aan.

Kijkend naar de toekomst is het de ambitie van Ecowas om hét kennisinstituut voor reiniging van gebouwen in Nederland te worden. We zijn daarom altijd op zoek naar nieuwe schoonmaakmethoden en echt ecologische chemische toepassingen voor het veilig reinigen van gebouwen. Daarnaast gebruiken we onze expertise graag om de markt te wijzen op nieuwe ontwikkelingen. Niet alleen de historische markt maar ook de markt voor het reinigen van hedendaagse bedrijven en huizen. Het is belangrijk dat mensen de juiste vragen leren stellen en zich bewust worden van de gevaren van verkeerd reinigen. Het is belangrijk dat hogedruk reinigen nu een halt wordt toegeroepen. Het is ook belangrijk te weten welke verontreiniging verwijderd moet worden van welke ondergrond.

Ecowas is daarom altijd bereid advies te geven. Door onze lidmaatschappen en samenwerkingen met andere vakspecialisten kunnen we putten uit over 30 jaar ervaring in het reinigen van oude gebouwen en monumenten.

Wij willen de beste zorg voor uw monument. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.

Overtuigd? Vraag nu een demo of offerte aan.