Gevel professioneel te laten schoonmaken

pleisterwerk-laten-reinigen

Pleisterwerk laten reinigen

Zien = Geloven. Vraag vandaag nog de GRATIS DEMO aan

06 57914064

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom het Pleisterwerk en Cement van uw Bedrijfspand Professioneel laten reinigen?

De allereerste reden om uw pleisterwerk of stucwerk en cement professioneel te laten schoonmaken is de opgeruimde uitstraling die een schoon pand geeft. Voor bedrijfseigenaren die klanten op bezoek krijgen geldt dit evenzeer als voor eigenaren van een huis. Mensen komen toch anders bij u binnen als de buitenboel er fris en bijgehouden uitziet. Of dat nu uw medewerkers of klanten zijn in het geval van een bedrijf of u, uw gezin en uw bezoek, een schoon pand draagt bij aan een prettige uitstraling. En in het geval van een bedrijfspand draagt het bij aan de professionele uitstraling van uw bedrijf.

Naast de prettige en eventueel professionele uitstraling van een schone gevel is het reinigen van uw stuc en cement werk belangrijk om toekomstige kosten te minimaliseren. Stuc en cement zijn relatief zachte ondergronden. En derhalve moeilijker schoon te maken dan een bakstenen of gestorte façade. Hoe langer vuil de kans krijgt zich te hechten op een cement of stuc gevel, hoe moeilijker het is de façade van uw bedrijf of huis weer volledig schoon te krijgen. En als eenmaal meer robuuste schoonmaakmethoden ingezet moeten worden, neemt de kans op beschadiging van uw stuc of cement gevel exponentieel toe. Herstellen is dan de enige optie. Met alle risico op kleurverschil van dien.

Schade aan het pleisterwerk of cement gevel van uw bedrijfspand door verkeerd reinigen

Zoals gezegd is pleisterwerk een relatief zachte ondergrond in vergelijk tot bijvoorbeeld gestort beton of baksteen. Dit beperkt het aantal schoonmaakmethoden dat ingezet kan worden zonder risico op beschadiging.

Niet alleen de ondergrond is van belang bij het zo goed mogelijk reinigen van uw pleisterwerk of cement façade. Ook is van belang te weten wat de aard van de aanslag is. En hoe zeer deze al gehecht is aan de ondergrond. Biologische of groene aanslag vergt een andere aanpak dan roet aanslag.

Hieronder sommen wij enkele schoonmaakmethoden op die regelmatig gebruikt worden voor reiniging van pleister- of stucwerk en cement. Allemaal hebben ze hun eigen voordelen. En risico's op het veroorzaken van beschadigingen.

  • Chemisch reinigen
  • (Zand)stralen
  • Reinigen onder hoge druk / temperatuur
  • Reinigen door wrijving (schrobben)

Chemisch Reinigen

Bij het chemisch reinigen van stuc- of pleisterwerk of cement kan slechts gewerkt worden met hele lage concentraties van chemische middelen. De meeste chemische middelen die voor reiniging van pleisterwerk of cement gebruikt worden, zijn gebaseerd op een chloor verbinding. Zoals u zelf wellicht weet is één van de gevaren van chloor dat het uitbijt en het materiaal waarop het wordt aangebracht verkleurd. Vaak verkleurt het oppervlak ook nog eens niet regelmatig maar in de vorm van vlekken. Vaak met een vieze gele kleur tot gevolg. Ook bij het schoonmaken van uw pleister of cement gevel is dit gevaar aanwezig. Bij zeer hardnekkig vuil kan de conclusie daarom zijn dat er maar beperkt schoon gemaakt kan worden omdat u voor de afweging komt te staan om het vuil volledig te verwijderen maar met een verkleurde façade achter te blijven. Of er wordt gebruik gemaakt van concentraties die geen risico op verkleuring vormen maar dan is de uitkomst dat de meest hardnekkige aanslag niet verwijderd kan worden. Een echt dilemma waar u als eigenaar van het pand liever niet voor wilt komen te staan.

(Zand)stralen

Reiniging van gevels met stralen zou volgens ons alleen maar gebruikt moeten worden bij de meest hardnekkige vormen van aanslag. De kans op beschadiging van de ondergrond is bij reinigen via stralen groot. Zeker in het geval van een pleisterwerk of cement gevel. De ondergrond is dusdanig zacht dat deze eigenlijk altijd beschadigd raakt bij gevelreiniging door stralen. Soms is er geen andere keuze omdat de gevel volledig onder hardnekkige roetaanslag zit. Houd u er in dat geval echter wel rekening mee dat u ook budget dient te reserveren voor het repareren van uw stuc of cementwerk. Met alleen het budget voor schoonmaken bent u er in dat geval niet.

Wij raden sowieso aan met dit soort zachte ondergronden niet te werken met een traditionele zandstraalmachine maar met een TORC. Een TORC vuurt de harde deeltjes niet in een rechte straal maar in de vorm van een vortex op de muur. De harde deeltjes zijn opgenomen in een ronddraaiende luchtstroom waardoor de harde deeltjes over de muur vegen in plaat van er recht tegenaan te botsen. Maar ondanks dat gebruik van de TORC een stuk veiliger is dan traditioneel zandstralen, is ook het gebruik van de TORC slechts in het uiterste geval bij zeer hardnekkige verontreiniging aan te raden. Als we het hebben over hardnekkige verontreiniging hebben we het vrijwel altijd over roet aanslag. Bij groene aanslag is het sowieso onverstandig om zandstralen in te zetten om uw pleister of cement gevel te laten schoonmaken.

Reinigen onder hoge druk / temperatuur

Doordat pleisterwerk en cement relatief zachte ondergronden zijn, werkt hoge druk / hoge temperatuur reinigen anders dan bijvoorbeeld in het geval van een bakstenen of betonnen gevel. Bij reiniging van cement en pleisterwerk is kans veel groter dat door de hoge druk van het water de zachte pleister- of cementlaag beschadigt dan bij bijvoorbeeld een betonnen of bakstenen muur. Datzelfde gevaar geldt voor de temperatuur. Beton of baksteen kunnen makkelijk tijdelijke blootstelling aan waterdeeltjes van 120 tot 150 graden Celsius aan. Bij het reinigen van stucwerk, pleisterwerk en beton loop je veel eerder het risico dat het materiaal oplost en de muur beschadigt. Reinigen van pleisterwerk, cement en stucwerk met hoge druk en hoge temperatuur vergt een fijne balans tussen toegepaste druk en temperatuur. En een zeer professionele vakman die de stoomreiniger bedient. Maar ook reinigen van pleisterwerk en cement met hoge druk en temperatuur heeft niet verwaarloosbare risico's op het beschadigen van de gevel van uw bedrijfspand. Als we groene aanslag verwijderen met deze methode doden we het mos, de schimmels, sporen en bacteriën niet. De temperatuur is daarvoor gewoon te laag. Door de druk wordt de groene aanslag over een groter gebied verspreid. Daardoor loopt u ook het risico dat groene aanslag terug komt op meer plekken dan daarvoor.

Schrobben

Het reinigen van een pleisterwerk of cement gevel van uw bedrijf is in de basis de meest veilige en beste methode om een gevel van zacht materiaal als pleister en cement te reinigen. De uitdaging is alleen dat de gevel rechtop staat en dus niet makkelijk overal met een borstel te bereiken is. Daarnaast is alleen schrobben om een gevel van pleisterwerk of cement schoon te krijgen zeer tijdrovend. Om vuil lost te maken van de pleister of het cement moet heel vaak over één stuk geschrobd worden om het vuil van de ondergrond los te krijgen. Als je geen oplosmiddel gebruikt of warmte of druk dan is deze vorm van reinigen van stucwerk en cement niet te betalen. In de basis is het wel de veiligste manier maar niet de meest praktische. Bovendien verwijder je met schrobben groene aanslag wel maar je doodt deze niet. Groene aanslag komt dan ook van binnen enkele weken tot maanden weer terug op de gepleisterde of cement bestreken gevel.

Zonder beschadiging pleisterwerk en cement schoonmaken met de DOFF

Bij het reinigen van een pleister of stuc gevel of een cement besmeerde gevel combineren we 3 van bovenstaande methoden. Door het combineren van bovenstaande methoden wordt het risico op beschadiging van uw pleisterwerk of cement een stuk kleiner. De methode werkt als volgt. Allereerst brengen we met een borstel onder hoge temperatuur een chloor verbinding in zeer lage concentratie aan op het pleisterwerk of cement. We gebruiken dus schrobben, (beperkt) chemisch reinigen en reinigen onder hoge temperatuur tegelijk. Door drie methoden voor het reinigen van pleisterwerk en cement te combineren kunnen we alles binnen veilige marges houden. Hiermee kunnen we beschadiging aan uw pleisterwerk of cement voorkomen terwijl we het milieu slechts minimaal belasten. We maken gebruik van de sterke punten van alle drie de methoden.

Als de muur op deze wijze is bewerkt en het vuil los is geweekt en geschrobd, schroeven we de temperatuur van de DOFF op tot 120 graden Celsius. De waterdeeltjes raken de muur onder een temperatuur van ongeveer 100 graden Celsius. Onze professionals zorgen dat het pleisterwerk en cement slechts kort aan deze temperatuur bloot staan. Daarmee beperken we het risico op beschadiging tot een minimum. Bijkomend voordeel is dat door het kortstondig gebruik maken van deze hoge temperatuur wel de groene aanslag (mos, schimmel, sporen, bacteriën) gedood worden. Hierdoor komt groene aanslag minder snel terug en kunt u langer genieten van de schone pleisterwerk of betonnen façade van uw bedrijfspand of huis.

Het sleutelwoord is hier lage druk en hoge temperatuur.

Overtuigd? Vraag nu een demo of offerte aan.