Hogedrukreiniging beschadigt de ondergrond toch?

Wij van Ecowas krijgen deze opmerking heel vaak. We horen met grote regelmaat dat het niet goed is om met hogedruk te reinigen omdat er dan schade zou ontstaan aan het te reinigen oppervlak.

In sommige gevallen klopt dat ook. Als u een waterstraal onder zeer hoge druk richt op een voorwerp of oppervlak is er een grote kans dat u beschadigingen aanbrengt. Er komen echter meer factoren bij kijken. Ten eerste is hogedrukreiniging niet langer het simpelweg afvuren van water op oppervlakten. Er is in de afgelopen 20 jaar veel veranderd op dat gebied. We begrijpen nu veel beter hoe we verschillende soorten ondergrond moeten reinigen. Er zijn speciaal hiervoor onderdelen ontwikkeld zodat er nu veilig gereinigd kan worden als dit door goed getrainde mensen wordt gedaan.

Vergeet niet dat een gebied dat langere tijd niet gereinigd wordt ook schade zal oplopen door de groene aanslag die langzaam de toplaag verteert van de ondergrond. In sommige gevallen kan de diepgewortelde aanslag meer schade berokkenen en is dit veel lastiger te verwijderen zonder de juiste apparatuur. Een andere vorm van schade die vaak over het hoofd wordt gezien is de schade die ontstaat als er mensen over heen lopen of als er machines overheen rijden, maar ook de regen kan schadelijk zijn. Door de jaren heen kan regen erosie veroorzaken aan verschillende harde oppervlakten zoals aan de stenen van onze huizen en zelfs de voegen. Dezelfde erosie kan voorkomen op de grond waar goedkopere stenen of betonnen tegels liggen. Omdat dit vaak een relatief zachte ondergrond is, kan regen op den duur de bovenlaag aantasten. Hierdoor wordt het substraat aan nog meer schade blootgesteld omdat groene aanslag zo meer grip heeft op dit soort oppervlakten. Dit betekent dat goedkopere oppervlakten dus met grotere regelmaat gereinigd dient te worden om zo langer mee te kunnen.

De combinatie van de juiste apparatuur en de kennis deze te gebruiken is cruciaal op het gebied van reiniging. Veel bedrijven missen de kennis en hebben lage kwaliteit apparatuur. Dit is waarom het idee bestaat dat hogedrukreinigers schade aanrichten. Er is geen twijfel mogelijk dat dit inderdaad gebeurt, maar dat is echt niet nodig. Ecowas heeft goed getrainde medewerkers en de meest geavanceerde apparatuur van dit moment. Hierdoor kunnen we uw oppervlakten veilig en zonder schade reinigen.

Een goed uitgedacht onderhoudsplan is van groot belang, zodat uw bezit zo lang mogelijk mee gaat. De boel 10 of 20 jaar op z’n beloop laten en het dan een keer laten reinigen zal ervoor zorgen dat u dan na de schoonmaak de schade ziet die die 10 of 20 jaar verwaarlozing heeft achtergelaten. Veelal wordt dan de schuld gegeven aan de hogedrukreiniger. In sommige gevallen kan dat inderdaad het geval zijn als niet de juiste techniek gebruikt is. Maar als het oppervlak regelmatig zou zijn schoongemaakt op de juiste manier, zou de schade veel minder zijn.

Alle materialen die we gebruiken voor het bouwen van gebouwen, wegen of tuinpaden en opritten zal niet eeuwig goed blijven. Als u er zo lang mogelijk van zou willen genieten, is reiniging de beste oplossing.

Er zijn vele factoren die meespelen bij het regelmatig reinigen, zoals overhangende bomen, locatie (vlakbij het water gaat het erosieproces harder) en of het veelvuldig gebruikt wordt. Voor kleinere oppervlakten zoals tuinen of kleine parkeergelegenheden, is jaarlijks reinigen goed te doen. Voor grotere oppervlakten kan dit echter nogal veel geld gaan kosten, daarom is eens in de 2 of 3 jaar aan te raden. Indien u meer informatie hierover wenst, kunt u een gesprek aanvragen met een van onze specialisten.

 

Vergeet niet dat niet alle reinigingsbedrijven hetzelfde zijn. Er bestaat schoon en er bestaat Ecowas schoon!