ecologisch-banner

Ecologisch Stoom- en Hogedrukreinigen

Neem contact op met dé specialisten van Zwolle

06 57914064

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom reinigen met stoom?

Er zijn verschillende manieren om verontreiniging van een gevel of bestrating of wat voor oppervlak dan ook te verwijderen. In grote lijnen komt het neer op: wrijving (bijvoorbeeld schrobben), druk (bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger of zandstralen), chemisch (vaak oplosmiddelen gebaseerd op chloorbasis) of hitte. Schrobben is vaak te arbeidsintensief en er is, zeker voor verticale vlakken, geen apparatuur voorhanden die dat qua kosten efficiënt kan doen. Druk op een oppervlak zetten dmv het op één punt aanstralen met water, zand of andere middelen heeft een groot risico op beschadiging. Chemische reiniging heeft als nadeel dat het zowel uw vastgoed kan beschadigen als slecht is voor het milieu. Hitte is de meest veilige manier om gevels of bestrating te reinigen. En schoonmaken met hitte zal steeds belangrijker worden gezien de risico’s die de andere methoden opleveren.

 

Achtergrond

We zijn er altijd vanuit gegaan dat het veranderen van de pH waarde van een organisme, dit organisme doodt. En bij een plotselinge verandering is dat ook zo. Echter, door grootschalige verontreiniging, denk aan zure regen, zijn verschillende soorten algen, mos en bacteriën steeds resistenter geworden tegen chemische middelen. Deze verschillende soorten organismen zijn steeds beter in staat om in zure omgevingen te overleven. Ze worden dus steeds lastiger te verwijderen. In ieder geval met chemische middelen. De gevolgen hiervan zijn zeer vervelend. Groene aanslag is een ware plaag geworden de laatste 15 jaar. En dat hebben we eigenlijk aan onszelf te danken. Niet verwijderen is geen optie op de langere termijn. Algen, mos en bacteriën tasten namelijk de materialen waar onze bedrijven en huizen van gemaakt zijn aan. Materialen als baksteen en beton worden aangevreten door groene aanslag en tasten op de langere termijn de structurele integriteit van een gebouw aan. De aanslag moet dus verwijderd worden. Als u uw investering wilt beschermen, is er geen andere keuze.

Steeds hogere concentraties van huidige schoonmaakmiddelen of steeds agressievere middelen gebruiken is ook geen optie. Uiteindelijk zullen deze mossen, algen en bacteriën hier ook weer resistent tegen worden. En uiteindelijk maken we zo het probleem dus alleen maar groter. Schrobben als methode om uw gevel of bestrating te reinigen hadden we eerder al afgeschreven. En reinigingsmiddelen die gebaseerd zijn op druk brengen een te groot risico op beschadiging van uw pand met zich mee. De enige veilige methode om gevels en bestrating te reinigen, veilig zowel voor uw gebouw als het milieu, is reinigen via hoge temperatuur en lage druk.

De werking van reiniging met hoge temperatuur

Het wordt algemeen aangenomen dat de meeste organismen een temperatuur van 100 graden Celsius niet overleven. Er zijn uitzonderingen op deze regel. Maar van een temperatuur van 150 graden Celsius, de hoogste temperatuur waarmee een DOFF kan werken, wordt in het algemeen aangenomen dat geen enkel organisme dat overleeft. Tijdelijke blootstelling van beton of baksteen aan deze temperaturen levert echter geen enkele schade op aan u pand. Op deze wijze wordt (groene) aanslag van uw gevel of bestrating verwijderd zonder het onderliggende oppervlak te beschadigen.

Wat betreft het bestrijden van groene aanslag is de achterliggende gedachte voor zowel chemisch reinigen als reinigen met temperaturen boven de 100 graden Celsius dus hetzelfde; het organisme doden. Alleen door reinigen met hoge temperatuur ontstaat minder kans op schade aan uw pand en is er geen kans op milieuschade. De dode groene aanslag wordt vervolgens onder lage druk van gevel of bestrating gespoten. Ten opzichte van hogedrukreinigen heeft dit als voordeel dat door de lage druk de aanslag over een minder groot gebied verspreid wordt. En als het verspreid wordt, is het dood. Het groeit dus niet meteen weer aan in een nog groter verspreidingsgebied. Hierdoor heeft u langer plezier van een schone bestrating of gevel. Uiteindelijk doet u dus een verstandiger investering door met hoge temperatuur te reinigen.

Hitte helpt ook niet-biologische aanslag los te maken van gevel of bestrating. Verf, of dit nu graffiti is of verf op een geschilderde muur, laat ook los bij extreme hitte. Door het plotseling toevoegen van hitte gaat het materiaal werken ten opzichte van de ondergrond. Hierdoor komt verf los van de gevel en kan afgespoeld worden. Denk hierbij ook aan het verwijderen van geknoeide mortel en cement.

100% Ecologisch?

Het is zeker ons streven!

Chemisch reinigen en ook (zand)stralen hebben hun plaats in het reinigen van gevels en bestrating. Soms is verontreiniging zo hardnekkig dat we niet om stralen of chemisch reinigen heen kunnen. Ook wij bij Ecowas zetten we chemisch reinigen wel eens in. Maar altijd samen met de kracht van reinigen met stoom. Of beter, super verhitte waterdeeltjes. Het voordeel daarvan is dat wij veel lagere concentraties van chemische middelen kunnen gebruiken omdat de DOFF daarna altijd de klus verder kan afmaken.

Wat is een DOFF

De term is hiervoor al een aantal malen gevallen maar wat is een DOFF. De DOFF maakt gebruik van super verhitte waterdeeltjes die onder relatief lage druk tegen het verontreinigde oppervlak worden gespoten. Zowel temperatuur als druk zijn flexibel in te stellen. Met de DOFF kunnen we werken met druk tussen de 20 en 100 bar en temperaturen van buitentemperatuur tot aan 150 graden Celsius. En dit is de temperatuur gemeten bij het verlaten van de spuitmond, de nozzle, niet in de boiler. Het feit dat de toegevoegde hitte vastgehouden kan worden tot aan de spuitmond maakt de DOFF uniek. En omdat de DOFF geen schade aan pand of milieu veroorzaakt noemen wij het reinigen met de DOFF, ecologisch stoom- en lagedruk reinigen.

De Voordelen van reinigen met de DOFF op een rijtje

  • De DOFF werkt met super verhitte waterdeeltjes. Deze veroorzaken geen schade aan pand of milieu
  • Door de hoge temperatuur waarmee de DOFF werkt wordt alle groene aanslag (mos, algen, bacteriën, sporen) gedood. Hierdoor komt groene aanslag minder snel terug dan bij reiniging met traditionele methoden
  • Ook niet-organische aanslag laat zich door de hoge temperatuur prima verwijderen door de DOFF. Zelfs de meeste soorten verf en graffiti kunnen alleen met gebruikmaking van de DOFF verwijderd worden.
  • De DOFF werkt met relatief lage druk waardoor vuil minder ver verspreid. Het is een opgeruimde manier van reinigen
  • Als Chemische middelen ingezet moeten worden samen met de DOFF kunnen deze in veel lagere concentraties worden gebruikt dan bij traditioneel chemisch reinigen.
  • Omdat groene aanslag door de hoge temperatuur gedood wordt, heeft u langer plezier van uw investering in het schoonmaken van uw gevel of bestrating.

Overtuigd? Vraag nu een demo of offerte aan.